Kruiden

Harissa

Koken met harissa

Harissa is een kruidenmix uit Noord-Afrika en Tunesië. Harissa is verkrijgbaar als een hete rode saus of als kruidenmengsel. Het heeft qua pittigheid wat weg van sambal of hete chilisaus en het lijkt op tomatenpuree. Maar het is compleet anders. Het is gemaakt van pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Je kan de het kant-en-klaar kopen in een tube of als poeder. Met wat olijfolie maak... Lees verder →

Kaneel (Ceylon)

Koken met kaneel

Er bestaan twee soorten kaneel, Ceylonkaneel en Cassia of Kassie. Indien niet anders vermeld, wordt kaneel verkocht in de vorm van cassia. Deze kaneelsoort is goedkoper, en brandiger van smaak. Cassia bevat veel meer coumarine dan Ceylonkaneel. Coumarine wordt vaak genoemd als mogelijk kankerverwekkend stofje. Aan Ceylonkaneel daarentegen worden allemaal gezonde eigenschappen toegeschreven. In... Lees verder →

Keltisch Zeezout

Koken met Keltisch zeezout

Dit traditionele, grijze zeezout komt rechtstreeks uit de Guérandestreek in Bretagne, Frankrijk. Het wordt met de hand gewonnen, volgens traditioneel Keltisch gebruik. Hierdoor heeft het een veel lager natriumchloridegehalte dan keukenzout. Daarbij is het ongeraffineerd. Oftewel, alle mineralen en spoorelementen zijn bewaard gebleven en er zijn geen chemische stoffen aan toegevoegd. Dit maakt... Lees verder →

Komijnzaad

Koken met komijn

Komijn is een kruid met een nootachtige smaak en een krachtige geur. In de keuken gebruiken we komijnzaad, of gemalen komijn. Gemalen komijn wordt ook wel djinten genoemd, naar de Indonesische naam voor komijn 'jintan'. Komijn bevat ijzer, mangaan, magnesium en calcium. Koken met komijn Komijn is lekker in Mexicaanse, Indiase en Griekse gerechten. Je kan komijnzaad eerst even kort bakken in een... Lees verder →

Kurkuma

Koken met kurkuma

Kurkuma is één van onze favoriete kruiden, we hebben er een grote pot van staan. Kurkuma, of geelwortel, koenjit of tarmeriek gebruiken we in de keuken in poedervorm. Het wordt gemaakt van de wortel van de Curcuma longa plant. Er is veel onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van curcumine, het hoofdbestandsdeel van kurkuma. Deze ontstekingsremmende stof zou ziektes tegengaan zoals... Lees verder →

Kruidnagel

Koken met kruidnagel

Kruidnagel is een specerij met een zeer overheersende, warme, winterse smaak. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Dat zie je er ook in terug, het is een steeltje van ongeveer een centimeter met daarop het knopje. Koken met kruidnagel Kruidnagel is veel meer dan een keukenkruid, maar laten we bij het belangrijkste beginnen. Vanwege de intense, kruidige... Lees verder →

Nootmuskaat

Koken met nootmuskaat

Nootmuskaat is afkomstig van de muskaatboom. Deze boom wordt gekweekt in regenrijke tropische kustgebieden. De noot is erg hard, nootmuskaat wordt daarom vaak gemalen verkocht. Maar met een rasp kan je de noten ook zelf raspen. De muskaatnoot is de gedroogde pit van de abrikoosachtige vrucht. Door het drogen in de zon, barst de bast die om de pit heen zit. De nootmuskaat komt vrij, omgeven... Lees verder →