Artikelen

Uitbreiding in huize Kookoom

Koken met een kleintje

Na een paar maanden stilte zijn we er weer! We zijn verhuisd naar een grotere woning, met een prachtig en praktisch kookeiland én er was een uitbreiding in huize Kookoom. Op 10 november is Aevon, onze keukenprins in spe, geboren. Of brandweerman, piloot, vuilnisman of kaasboer, als hij onze liefde voor goed en lekker eten maar meekrijgt. Steeds meer mensen om ons heen hebben gelukkig door dat... Lees verder →

De meest bespoten groenten op een rij

Cherrytomaatjes uit eigen tuin

Voeg voldoende groente toe aan je maaltijd en je denkt al snel goed bezig te zijn. Klopt. Deels. Veel soorten groente (en fruit trouwens ook) bevatten behoorlijk wat bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, insecten, schimmels en knaagdieren. Een teveel aan bestrijdingsmiddelen is niet gezond. Het wassen van groente helpt helaas niet. Bestrijdingsmiddelen trekken door de schil... Lees verder →

Dineren op de Azoren

Lagoa de Fogo

Elke potentiële vakantiebestemming heeft hetzelfde vraagstuk gemeen: Hoe is de keuken? Van de Azoren hadden we een goed voorgevoel. De eilandengroep is onderdeel van Portugal, ligt midden in de Atlantische Oceaan en heeft daarmee een hoopgevend klimaat voor veel vers en variatie. Aan de ingrediënten kan het niet liggen. São Miguel: ideale vakantiebestemming São Miguel is het grootste eiland... Lees verder →

Een keukenprins(es) in de maak

keukenprins(es) op komst

Chef Keuken en Chef Techniek onder één dak, dat betekent rottigheid... Want wat is het geval? Er is een keukenprins of -prinses in de maak. Chef Keuken maakt het goed, zowel lichamelijk als in de keuken. Waren vers, gezond, puur en afwisseling al belangrijke steekwoorden, voeg daar nu gerust een dubbele portie aan toe. Als zwangere vrouw word je goed geïnformeerd over je nieuwe verboden.... Lees verder →

Koken met quinoa

Quinoa

Ook in huize Kookoom is quinoa doorgedrongen tot de voorraadkast. Je hoort veel over dit relatief nieuwe superfood. Hoewel nieuw? Nieuw in Nederland. In het Andesgebergte, daar waar quinoa is ontdekt, omarmen ze dit zaadje al een jaartje of zesduizend. Maar waarom? Quin-wat? Onlangs kwam in de Coen & Sandershow op 3FM ter sprake hoe je quinoa uitspreekt. Net als dat ik Sander gelijk geef... Lees verder →

Pompoenen zijn gezond

Pompoenen zijn gezond

De hoop mijn hele schutting vol te laten groeien met klimplanten heb ik opgegeven. De gele framboos aan de zonkant van de tuin geeft jaarlijks een mand vol frambozen, aan de schaduwzijde van de tuin groeit niets. Althans, niet van mijn grond. Dit jaar sierde de rechterschutting niet alleen druivenbladeren, maar ook: pompoen! Elk jaar ziet de rechterschutting groen van de overhangende druif... Lees verder →

Zoeken naar truffels in Umbrië

Villa Farfalla

"Kom kijken, kom kijken", roept Peppo vanaf het ondergelegen grasveld. "Een hele grote slak!" Inderdaad, een joekel! Lekker laten lopen maar, want daarvoor kwamen we niet naar Villa La Farfalla, het huis van Peppo en zijn ouders, ons onderkomen voor de komende week. Wij komen voor truffels en alle andere finesses van de Italiaanse keuken. En voor de villa, een landgoed uit de vijftiende eeuw,... Lees verder →

Koken is leuk!

Koken is leuk

Het zal je wellicht niet zijn ontgaan: ik vind koken leuk. De voorpret begint met de vraag: wat eten we vandaag? En deze vraag popt al vroeg op de dag op. Wordt het een pastagerecht, of iets met rijst? De Griekse keuken? Een curry? Pakken we de tajine erbij? Of de stoommandjes? Wat doet het weer? Wordt er nog gefietst en moet het dus iets snels zijn? Of is er tijd om te experimenteren? Wat ligt... Lees verder →

Gember, een natuurlijk geneesmiddel

Gemberwortel

Hoofdpijn? Griepje? Misselijk? Last van reisziekte? Je kunt naar de aspirines grijpen, maar probeer eens gember. Behalve een heel fijne uitgesproken smaak (waar je misschien even aan moet wennen) heeft gember tal van geneeskrachtige werkingen. Ik moest er vroeger niets van hebben. Misschien vanwege de associatie met de gekonfijte gember in stol en cake. Of misschien omdat ik nog niet gewend was... Lees verder →

De betere barbecue

De betere barbecue

Steek de barbecue maar aan, het is zomer! Of beter gezegd, het wás zomer. Samen met temperaturen van boven de dertig dagen, laten ook de regen en onweer zich van hun beste kant zien. Goed voor de tuin, niet voor de barbecue. Maar met de eerste barbecuedagen achter de rug, maakt Nederland zich op voor meer. Houtvuur voor de grot Het blijft een bijzonder fenomeen. Zomerse temperaturen en het... Lees verder →

Kookoom is terug!

Zo, daar zijn we weer! Kookoom.nl is terug, in een nieuw sausje, met een nieuwe indeling, nieuwe recepten en bovenal, veel nieuwe plannen. Kijk mee in de keuken van Kookoom.nl en geniet van de beste smaken uit de wereld! De gesloten keuken Maar eerst, wat was de reden van de gesloten keuken? Kookoom.nl draaide op een fraai systeem met een mooi kookboekthema, maar was qua technisch onderhoud... Lees verder →

Op zoek naar nopales in de USA

Supermarkt USA

Een maand lang reizen we per camper vanaf San Francisco, via verschillende Nationale Parken, naar Las Vegas. Behalve vakantie vieren heeft deze reis nog een ander doel: het vinden van nopales, een eetbare (niet-hallucinerende) cactussoort. De score na anderhalve week? Bijna twee potten achter de kiezen. Is de zoektocht hiermee ten einde? Welnee. Nopales uit pot is natuurlijk niet wat we... Lees verder →